Susi on laumaeläin. Urokset ovat kookkaampia kuin naaraat. Susi on kesykoiran villi muoto. Niin ainakin se on biologisesti luokiteltu. Susi ja koria ovat kuitenkin verivihollisia, ja jos yksinäinen koira osuu suden tielle, voi koira usein jäädä sille tielleen.
Paino:
Naarassusi- 32 kg
Urossusi- 40 kg (yleensä 30-70 kg)
Ruumiin pituus: yleensä noin 100-150 cm.
Säkäkorkeus: 66-81 cm
Hännän pituus ilman kärkikarvoja on noin 35-50 cm
Korvien pituus: 10,5-12 cm
Sudet elävät luonnossa keskimäärin 6-10 vuotiaiksi. Susi on sopeutunut elämään hyvin erinlaisissa maastoissa. Susi liikkuu kaikkina vuorokauden aikoina, mutta aktiivisin se on hämärän laskeuduttua. Se elää parittain, tai perhekunnittain. Laumoissa voi olla jopa kolmisenkymmentä jäsentä. Alaskassa on ilmoitettu 36 suden lauma. Suomessa laumat ovat kuitenkin huomattavasti pienikokoisempia, keskimäärin seitsemän yksilön laumoja.
Naaras tulee sukukypsäksi yksi-, koiras kaksivuotiaana. Susilauman johtavapari (alfa) saa paritella. Muut eivät parittele. Kiima-aika on yleensä ajoittunut helmi-toukokuun välille. Naaras kantaa pentuja 61-64 päivää, ja se synnyttää pennut maahan kaivettuun pesäluolaan. Lauma hoitaa pentuja yhdessä. Pennut ovat yhtä avuttomia syntyessään, kuin koiranpennut. Ne ovat sokeita ja rippuuvaisia emostaan.Moni susinaaras voi esittää valeraskauden merkkejä. Elimistö valmistautuu pentujen hoitoon, mutta naaras ei todellisuudessa ole edes raskaana. Tämä auttaakin alfanaarasta, sillä valeraskaat naaraat voivat imettää alfan pentuja jos alfanaaras itse on estynyt (esim metsästämässä).
Sudet kommunikoivat laajasti. tunnetuin on ulvominen, jonka uskotaan lisääntyvän täydenkuun aikaan. Se on tarua. Sudet myös vikisevät, murisevat, ja jopa haukahtelevat. Sudet käuttävät virtsaa reviirin hajumerkkinään. Susilaumat välttelevät toisiaan riitojen ehkäisemiseksi.
Jos kohtaat suden älä katso silmiin, sillä silmiin katsominen on todettu uhkaavaksi eleeksi susien keskuudessa.
Sudet näyttävät kiinnostuksenn toisiaan kohden nuolemalla toisen huulia.
Susi karttelee ihmisiä, ja käy todella harvoin ihmisen kimppuun.
Susia saa Suomen riistakeskuksen myöntämällä ML 41 §:ssä tarkoitetulla poikkeusluvalla metsästää 1.1-31.12
Lisäksi metsästyslain 41 a §:n 3 momentissa tarkoitettu poikkeuslupa voidaan myöntää:
suden pyydystämiseksi tai tappamiseksi Poronhoitoalueella 1.10.–31.3. ja muualla
maassa 1.11.–31.3.
Wikipedia
riista.fi
sinikkatyynela.blogspot.com (kuva nro 4)
Maaseuduntulevaisuus.navigo.fi (kuva nro 3)
notgeo.fi (kuva nro 2)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti