Sini- eli heinäsorsa

Sinisorsa, Heinäsorsa tai murteessa Heinäri, on tavallisin sorsamme. Se on metsäjäniksen jälkeen metsästetyin riistaeläin Suomessa. Parhaina metsästyssyksyinä saalis voi olla jopa puoli miljoonaa yksilöä. Sinisorsa on yleinen koko maassa, mutta lapissa kanta on vähäisempi kuin muualla.

Vasemmalla olevassa kuvassa on naarasheinäsorsa, ja Tanjan mukaan osa ihmisistä on ihmetellyt, onko tämä muka naarassinisorsa, koska sinistä siipipeili ä ei kuvassa näy. No sinisorsanaaras tämä kuitenkin on. Kiitos Tanjalle kuvasta.

Sinisorsanaaraalla on pesimäpuku maaliskuusta syyskuuhun. Siinä on hartioissa tummanruskeita höyheniä, joissa on kellertävät reunat. Kesän myötä puku haalistuu hieman. Nokka voi tummua lähes yhtenäisen likaisenharmaaksi. Syyskuusta alkaen naaraalla alkaa kasvaa juhlapuku. Juhlapuku on kanelinvörinen, Tummanharmaa nokka, joka on reunoiltaan kirkkaanoranssi, ja tummatäpläinen.


Sinisorsanaaras munii huhtikuun lopulla-toukokuun alulla 5-12 munaa pesään, joka sijaitsee lakoontuneessa ruovikossa tairantaniityllä. Joskus voi olla pidempikin matka veteen. Pesä on pelkkä maakuoppa, jota reunustaa vaaleiden höyhenten kehä. Naaras hautoo munia suojaväriinsä luottaen hyvin tiiviisti, ja lähtee pakoon usein vain viime hetkillä. silloin se ruiskauttaa pesään pahanhajuisen ulosteen, jonka uskotaan karkoittavan munavarkaat.

Vasemmassa kuvassa on sekä koiras (etummainen) että naarassinisorsat. Koiraan erottaakin helposti muista sorsalajeista. Joskin nuoret sinisorsakoiraat voivat muistuttaa naarassinisorsaa syksyllä, metsästyskauden alkaessa.






Sinisorsan metsästysaika:
Alkaa 20.8 klo 12, joka vuosi.
päättyy 31.12, joka vuosi.

Lähteet:

 Wikipedia
Riista.fi
Suomen metsästäjäliitto
Tanjankuvasivut.blogspot.fi (kuvat)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti